Recenzió

A spam napjaink első számú informatikai népbetegsége. Átitatja mindenapjainkat, levelezésünk már elképzelhetetlen nélkülük. Ahogy a reklámújságok a postaládánk mindennapos látogatói, úgy e-mail postafiókjaink gyakori lakói a kéretlen reklámlevelek, vagyis a spam.

Időszerű már, hogy hazai irodalom is foglalkozzon ezzel a húsbavágó kérdéssel, mert bármennyire is nemzetközi a jelenség, fontos a hazai sajátosságok feltárása is.

Az erre kíváncsiaknak érdemes kézbe venni a Spamtelenül című könyvet; választ ad kérdéseinkre.

A könyv könnyed hangvétele ellenére lehatol a technikai kérdések legmélyére, így élvezetes olvasmány mind a témával ismerkedőknek, mind a szakembereknek.

A jogi szabályozás ismertetése mellett képet kaphatunk a spamfelismerő programok alapvető működéséről.

Értékes része a könyvnek a különféle spamszűrő szoftvermegoldások ismertetése, és összahasonlító tesztje. Végtelennek tűnő (bár alig pár éve tartó) harc az, amelyet a spamírók és -szűrők vívnak egymással. Sokféle spamszűrés van, mindegyiknek meg vannak az előnyei és hátrányai - ezt mind megtudhatjuk a könyvből.

A szerző alaposan belemerült a témába, megvívta harcait a spamelők és a spam ellen. Külön pikantéria a hivatásos spamelőkkel folytatott polémiája, amely bepillantást nyújt a frontvonal túloldalán állók gondolatvilágába.

Természetesen nem tekinthetünk el egy spamről szóló írásban az első számú spamterítési módszerről, a fertőzött számítógépekből kialakított botnetekről, melyről, összekötve az általuk terjesztett spammel, értékes információt kapunk.

A spamelők rendkívül innovatívak, ahogy az ellenük harcoló spamszűrők új és új módszereket vetnek be a felismeréshez, ők új ötletekkel fűszerezik repertoárjukat, se vége se hossza a trükköknek amit bevetnek. Ezeket a trükköket remekül áttekinti a könyv.

Egy dolgot nem tudunk meg, hogy hogyan kell spamet terjeszteni. Szerencsére nekünk nem erre van szükségünk, hanem a védekezésre, ahhoz viszont minden szükséges információt megkapunk.

Szappanos Gábor

A könyv nagy sikert aratott a spammerek körében is. Folytatás...

Olvassa el Szappanos Gábor recenzióját!

A SPAMtelenül című könyv a spammerek világába kalauzolja az olvasót, bemutatja a leggyakoribb trükkjeiket, a védekezés különböző lehetőségeit, a spam jogi oldalát, az adathalászatot, és sok más egyéb mellett termékteszteket is.

A könyv különböző mértékű kedvezménnyel megrendelhető pl. az alábbi helyekről:

Anima Könyvesbolt
Kiskapu könyvesbolt
SG.hu Könyvesbolt
KönyvNet
InterBook
webwall webstudio
Könyvlelő
Fókusz Online
Libri